Skip to main content

Malbaratar aliments és de mal gust

Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024: Del 16 al 24 de novembre – "Malbaratar aliments és de mal gust"

Del 16 al 24 de novembre de 2024, torna la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, amb un tema crucial: el malbaratament alimentari. Sota el lema "Malbaratar aliments és de mal gust", la campanya d'enguany posa el focus en una de les grans problemàtiques actuals: la quantitat d'aliments que es llencen innecessàriament, tant a les llars com a la indústria, amb greus conseqüències econòmiques, ambientals i socials.

Malbaratament alimentari a Europa i el món: xifres preocupants
Cada any, els estats de la Unió Europea generen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que equivalen a 131 kg per habitant. Aquestes dades són encara més colpidores si tenim en compte que més de 37 milions de persones a Europa no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies. És una paradoxa alarmant que convida a la reflexió.

A nivell mundial, les xifres també són impactants. Segons el PNUMA, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, l'any 2019 es van generar al voltant de 931 milions de tones de residus alimentaris, equivalent al 17% de la producció total d'aliments. D'aquests, la meitat es generen a les llars, seguits pel sector de la restauració i el comerç minorista. Aquestes dades revelen que moltes vegades el menjar es converteix en residu abans fins i tot d'arribar al plat.

Compromís col·lectiu per a un canvi necessari
Davant d'aquest escenari, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) vol unir esforços per canviar la manera com produïm, consumim i distribuïm els aliments a Europa.

Com pots actuar?
A nivell individual, tothom pot contribuir amb petites accions que marquen la diferència:
• Planifica els àpats i comprar amb consciència per evitar excedents innecessaris.
• Conserva millor els aliments mitjançant tècniques de congelació o conservació que allarguin la vida útil dels productes.
• Utilitza les restes per a noves receptes, donant sortida als aliments sobrants de forma creativa.
• Pots fer compostatge dels residus inevitables per retornar a la terra el que no hem pogut consumir.

Un missatge clar: "Malbaratar aliments és de mal gust"
La campanya d'enguany ens recorda que el malbaratament alimentari no només és insostenible, sinó també inacceptable, especialment quan milions de persones pateixen fam.

Aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una oportunitat per canviar la nostra manera d'entendre i gestionar els aliments, apostant per un model més conscient, responsable i sostenible.

Amb la col·laboració de tots, podem reduir el malbaratament alimentari i contribuir a un futur més equilibrat per al nostre planeta. Recorda, no només aquest novembre: malbaratar aliments és de mal gust!

EWWR2024 malbaratament alimentari