Skip to main content

Caiguda massiva d’escorça als plataners de Castelldefels

escorça castelldefels 5En els darrers dies els veïns i veïnes de Castelldefels han observat la caiguda de l’escorça dels plàtans d’ombra als carrers del municipi.
Malgrat que el plàtan d’ombra es desprèn regularment de l’escorça per poder créixer i guanyar diàmetre, no acostuma a fer-ho de manera massiva com s’està veient al nostre municipi i a l’entorn metropolità.

Quines són les principals causes de la caiguda d’escorça?
La sequera acumulada, l’arribada de la calor i els episodis de pluja del passat mes de maig són els elements clau d’aquest fenomen. L’arbrat urbà acostuma a rebre més de 600 litres d’aigua a l’any provinent de les pluges i, des de juliol de 2021 les precipitacions es troben per sota d’aquest llindar, aproximadament la meitat d’aquest xifra. Conseqüentment està sotmès a un fort estrès hídric. Els arbres urbans no tenen arrels que puguin arribar a grans fondàries per btenir aigua i, per tant, són menys resilients en situació de sequera.

En condicions d’estrès hídric crònic, l’escorça pot trencar-se i caure com està passant ara. A més a més, les últimes pluges han coincidit amb la màxima activitat vegetativa dels arbres, fet que, segons els experts, ha generat que s’hagin desprès de l’antiga escorça per poder créixer i guanyar diàmetre, afectant especialment als plataners, que tenen una escorça més fina.

Castelldefels compta amb gairebé 2000 plataners en tot el municipi. L’equip de neteja seguirà realitzant un servei continuo d’escombrat manual fins que acabi de caure l’escorça.